Att känna historien

När jag gick i skolan var historia ett av de ämnen som engagerade mig minst. Men då hade jag inte Lena Schultz som lärare. Om jag hade haft det skulle det troligen ha varit tvärt om.

Den 6 november höll Lena i programmet på RPG. Det var Gustav Adolfs-dagen och rubriken var Gustav II Adolf och kvinnorna i hans liv. Lena har en förmåga att berätta som om hon kände alla personer i det Svenska kungahuset (under 1600-talet) och i Europa med för den delen. Helt utan manus eller andra hjälpmedel målar hon upp intriger och levnadsöden som får serierna på Netflix att blekna i jämförelse.

Det kräver stor empatisk förmåga att tränga igenom all fakta och se en mångfacetterad människa bakom varje person i historieböckerna. Det ligger säkert många timmars arbete bakom. Men när Lena berättar känns det hur lätt som helst. RPG-are från Stuvsta, Skärholmen, Älvsjö och Högdalen satt hänförda. Lena känner historien och hon delar den så att vi också känner den.

Under den avslutande frågestunden bad jag Lena att kommentera dagens kungahus och den ”nya” successionsordningen som innebär att det äldsta barnet (inte sonen) blir nästa statschef. – Intet nytt under solen. Sverige har haft kvinnliga ”kungar” förut.

Och så Lenas karaktäristiska skratt…

Pastor Ove Sommar