Planer på språkcafé

I våras ordnades idéforum för huvudmännen för Hela Människan i Huddinge, Salem & Botkyrka. Vid detta tillfälle väcktes tanken att Huddinge församling och Stuvstakyrkan skulle undersöka behovet av att starta ett språkcafé för nyanlända. Margareta Hedström från Huddinge församling och Elvie Isaksson från Stuvstakyrkan fick i uppdrag att undersöka intresset.

Under arbetet har vi varit i kontakt med några språkcaféer i närområdet, lärt oss hur de arbetar och fått goda råd. Vi har också träffat SFI-skolan på Förrådsvägen i Huddinge. De är mycket positiva till att ett språkcafé öppnar och ställer gärna upp med att sprida information. Kontakt har också tagits med Huddinge kommun, där man just nu arbetar med ett projekt för att underlätta integrationen för personer som fått uppehållstillstånd.

Huddinge församling har öppnat för möjligheten att använda Huddinge prästgård som lokal för språkcaféet.

Projektet har nu kommit så långt att det är dags att presentera det för respektive församling, för att därefter ta beslut om vi ska gå vidare eller ej. Vi hoppas självklart på ett positivt beslut. Förutom att ta fram informationsmaterial, så behöver vi rekrytera volontärer. Tanken är att volontärerna avsätter ca 2 tim. och 15 min. per tillfälle. Man kommer ca 15 min. innan för att prata ihop sig med övriga volontärer, samlingen pågår i 1,5 tim. och efter varje samling har vi en uppföljning på 30 min. som leds av en handledare. Vi utgår i samtalen från ett färdigt material som kan handla om enkel språkträning, helgfiranden, årstider mm. Självklart fikar vi också. Som volontär är det bra om man kan avsätta tid för språkcaféet varannan vecka eller ännu hellre varje. Det kommer att finnas möjlighet att avboka och boka om tider.

Vi är övertygade om att detta är ett roligt och meningsfullt uppdrag. Förhoppningen är att många ska känna att detta vill jag vara med på.  Man behöver inte ha arbetat som lärare eller ha tidigare erfarenhet av språkcafé. Huvudsaken är att man vill engagera sig. Vi tror att vi kan komma igång i mitten eller slutet av hösten. Just nu tror vi att torsdag eftermiddag alt. förmiddag är en bra dag. Jag kommer att återkomma med information längre fram. Vill du redan nu anmäla intresse, så maila gärna vår pastor Karin Fritzson, karin@stuvstakyrkan.se.

Elvie Isaksson